fbpx

DE VIJF GROOTSTE VOEDINGSVALKUILEN

In mijn werk als voedingscoach help ik twee dames van www.veens-nieuws.nl naar een gezondere levensstijl. Het is namelijk zo belangrijk dat dat op een gezonde manier gebeurt. Ze schrijven in zijn algemeenheid over voeding, maar laten ook persoonlijke struikelblokken aan bod komen. met deze blogs worden mensen geïnspireerd ook op een niet al te ingrijpende manier de bewuste keuzes te maken voor gezond! Hieronder lees je de blog over ‘de 5 grootste valkuilen.

Van te weinig koolhydraten eten tot te veel vetten, voedingscoach Joyce van Assen licht de vijf grootste voedingsvalkuilen toe.

Te weinig koolhydraten eten
‘Koolhydraten zijn je brandstof en dat heb je nodig. Het hele koolhydraatarme eten lijkt te werken omdat mensen over het algemeen minder gaan eten en dus afvallen. Alleen als je dan een keer koolhydraten eet, kom je gelijk aan. Dat is heel slecht voor de gezondheid! Ik adviseer eigenlijk altijd om de koolhydraten te minderen, want de (oerhollandse) broodtrommel met boterhammen en het avondbord vol aardappelen is te veel. Maar koolhydraatarm is óók niet goed. Je hebt de koolhydraten nodig, zeker als je er ook bij beweegt.

Te weinig eten
‘Weinig eten is niet goed voor je lijf, want je hebt een rustmetabolisme. Dat betekent dat je in rust ook kilocalorieën verbrand. Die heb je nodig om je lijf te laten doen wat het moet doen en dat is nog zonder sport, of andere beweging meegerekend.’ In dit artikel lees je er meer over.

Te veel (slechte) vetten
‘Gezonde vetten heb je nodig. Het nadeel van vetten is alleen dat er 9 kilocalorieën per gram in zitten, terwijl koolhydraten en eiwitten 4 per gram bevatten. Kortom: je zit snel aan je kilocalorieën. En de vetten uit bewerkte producten, zoals koekjes, chips en frituur, die kan je lijf niet goed verwerken. Goed (met mate), zijn de onverzadigde vetten, dus bijvoorbeeld noten, pitten, zaden en avocado. Olijfolie ook, mits je het koud gebruikt, dus bijvoorbeeld in een saladedressing.’

Te streng zijn voor jezelfÂ
‘Ik ben misschien ongelofelijk saai: je kunt af en toe prima een stukje taart eten. Als je jezelf iets verbiedt, wil je het juist. Het draait om een balans en een keer een frietje of pizza is niet erg. Maar ja: wel met mate. Het moet niet zo zijn dat je drie keer in de week aan het gebak zit. Het voordeel is dat je veel meer geniet van die keer dat je een keer een taartje neemt of een patatje eet. En vooral: je houdt het makkelijker vol. Zo maak je geen ‘kwelling’ van je levensstijl.

Te snel resultaat verwachten
‘Let op! Na een week gezond eten moet je niet héél teleurgesteld zijn als je nog geen resultaat ziet. Het duurt een aantal weken voor je wat gaat merken en dat is niet erg. Je moet gaan voor een duurzaam, langwerkend resultaat dat je vast kan houden. Wat er te snel afgaat, komt er ook weer te snel bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *