fbpx

RECEPT: Zomerse Aardbei geitenkaas salade

Sporten is gezond om te doen, ja toch? Maar is sporten altijd gezond om te doen? Of is soms rust nemen niet simpelweg beter? Vanwege mijn samenwerking met Allround Training Ede krijg ik nogal eens sportgerelateerde vragen met betrekking tot gezondheid en dus automatisch ook ziekte. Ziek zijn betekend niet automatisch niet sporten. Er zit echter wel een grens in. In situaties met chronische ziekte kan juist (aangepast) sporten helpen. Trust me, I know ?

Ja maar waarom schrijf je deze blog dan?!? ]De laatste weken krijg ik nogal veel vragen of het verstandig is om te sporten. Hieronder probeer ik je een duidelijke richtlijn te geven qua sporten als je ziek bent.

Sporten helpt om je weerstand te versterken op lange termijn en zorgt voor een vermindering van stress, wat ook helpt bij het voorkomen van o.a. een griepje. Maar sporten is niet altijd verstandig omdat je soms meer kapot maakt dan je ermee opbouwt. Besef je dat een zware inspanning altijd tijdelijk de weerstand verlaagt waardoor je op dat moment juist vatbaarder bent.

Ik begin bij de allerbelangrijkste regel: Bij twijfel altijd overleggen met je trainer!

Bij koorts mag je niet trainen! Koorts is een teken dat je lichaam heel hard aan het werk is om tegen iets te vechten, vaak zijn dit ziekteverwekkers als virussen of bacteriën. Ook een verhoogde rusthartslag is een teken dat je beter niet kunt sporten. Sport is dan niet gezond.

Nek-Check
Sporten bij ziekte

Een andere richtlijn is dat wanneer je alleen klachten boven de nek hebt, zoals loopneus of verstopte neus, hoofdpijn, keelpijn of oorpijn dat je wel kunt sporten maar bij klachten onder de nek (hoesten, kortademigheid of piepende ademhaling) is het niet verstandig.

Griep zweet je er niet uit!

Bij verkoudheid kun je gewoon sporten, ja het gaat misschien wat minder goed dan normaal maar het kan geen kwaad, terwijl griep een no go is wat betreft sporten. Je zweet griep er niet uit! Dit kan gevaarlijk zijn en is helaas een hele hardnekkige fabel. Let op: Houd als je weer beter bent het dubbele aantal van het aantal dagen waarop je koorts had rust. Na drie dagen koorts, mag je dus nog zes dagen lang niet sporten.​ Dit is belangrijk voor je herstel, je lichaam is namelijk tijdens koorts hard aan het werk en heeft dus hersteltijd nodig.

Wanneer je enkel klachten boven de nek hebt mag je dus gewoon sporten, wel kan het verstandig zijn om je training aan te passen.

Krijg je van je arts medicijnen voorgeschreven, overleg altijd met je trainer of hij het verstandig vindt om wel of niet te sporten. Over het algemeen is antibiotica een no go net als pijnstilling. Verder belangrijk; wanneer je niet fit bent, zorg voor voldoende rust! Soms is het simpelweg beter voor je om een wandeling te maken. Dan beweeg je wel maar ben je niet intensief aan het trainen.

Als trainer wil je graag zien dat mensen alles uit zichzelf halen maar wel op een verantwoorde manier. Veiligheid en gezondheid staan altijd voorop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *