fbpx

Gezond eten en uit eten, Hoe dan?

Je bent lekker bezig met gezonde voeding en/of wat afvallen. Maar tegelijkertijd wil je ook een sociaal leven behouden en (helaas) is het in Nederland zo dat bij gezelligheid eten hoort. Vaak veel en minder gezond. Je kunt ze echt goed combineren, maar hoe dan?

Het sleutelwoord is keuzes maken! En dat begint nog voor je een restaurant binnen loopt. In deze blog neem ik je mee in de verschillende dingen die je kunt doen.

  1. Restaurant keuze; Een all you can eat restaurant is natuurlijk gedoemd als het gaat om te veel eten. Met al die lekkere dingen, die in overvloed te krijgen zijn, is dit niet aan te raden. Kies liever voor een a la carte restaurant.
  2. Bekijk van te voren de menukaart. Dit valt samen met nummer 1, maar het voordeel van de huidige tijd is dat je alvast kunt bekijken wat ze hebben. Ook is een voordeel door van te voren je eten uit te zoeken dat je dit niet meer hoeft te doen wanneer je met honger zit en al die geuren je tegemoet komen.
  3. Bestel sausjes apart, een stukje vlees wat al gedoopt in je sausje ligt, bevat al direct veel meer kcal dan je binnen krijgt zonder saus. Als het sausje apart is kun je zelf bepalen of en hoeveel je er bij wilt doen.
  4. Wees bewust van de bereidingswijze. Frituur of een krokant laagje zijn vaak caloriebommen terwijl gestoomde, geroosterde of gegrilde producten veel minder bevatten. Ook salades (dressing apart) en heldere soepen zijn erg geschikt
  5. Wees je bewust dat je altijd meer eet; er zijn weinig mensen die thuis ook een driegangen menu eten, met een lekker drankje erbij. Je kunt er dus voor kiezen om een voorgerecht of nagerecht niet te nemen. Of als je ze beiden wel neemt, enkel water te drinken.
  6. Bijgerechten; je krijgt vaak frietjes of groentes met een sausje bij je hoofdgerecht, dit zijn ook vaak calorie bommetjes. En dus geschikt om te laten staan.
  7. Je kunt er ook voor kiezen als je alle gangen wilt nemen om je gerechten te delen met een tafelgenoot. Bijvoorbeeld een carpaccio als hoofdgerecht en het toetje.
  8. Plan je dag; Houdt rekening met het aantal calorieën wat je overdag eet maar ook met de soort; eet je s avonds zalm eet dan minder vet op de dag. Je creeert als het ware een soort buffer.
  9. Keuzes, keuzes, keuzes; je hoeft dus echt niet alles te laten staan, maar neem alsjeblieft ook niet alles. Dan maak je het jezelf wel erg moeilijk. Zo kies ik er op een verjaardag voor om alleen een taartje te nemen als hij echt lekker is. Ik kies liever een eigengemaakte appeltaart dan een diepvries slagroomtaart, die sla ik altijd over. Dan kan ik gemakkelijker een chipje of toastje nemen later op de avond.
  10. Maak afspraken met jezelf en hou je daaraan. Houd je doel voor ogen en bedenk je als je iets wilt nemen of het bijdraagt aan je doel/past in je kcal/past in je eigen afspraken. Zo kun je ontspannen genieten zonder de vervelende gevolgen.

Op deze manier kun je dus toch een fijn sociaal leven hebben en tegelijkertijd je doelen behalen voor een gezondere, fittere en positievere jij!

Wist je dat veel mensen de dag na een restaurant bezoek zijn aangekomen? Gelukkig is dit maar tijdelijk en is dit goed te verklaren. Doordat je in een restaurant vaak meer en anders eet moet je lichaam iets meer moeite doen dit te verteren, hierdoor houd je tijdelijk vocht vast wat resulteert in gewichtstoename. Dus ga alsjeblieft niet de dag erna op de weegschaal staan 😉