fbpx

HOE OVERLEEF IK KERST?

Sinterklaas is de deur uit, dus laten we het hebben over kerst. ‘Kerst is een periode van gezellig samen zijn, vieren en cadeautjes maar vooral van heel veel eten. Waar Kerst van origine een christelijk feest is, is het vooral een tijd waar veel gegeten wordt, vanaf Kerstavond tot en met derde kerstdag aan toe’,

‘Wanneer je bezig bent met een gezonde lifestyle of zelfs bezig bent met een afvaljourney op weg naar een betere en gezondere jij, kan dit erg lastig zijn. Kijk je er al lang tegen op? Of wellicht komt het pas nu je dit leest. Begin met voor jezelf de keuze te maken wat je oké vindt. Wil jij 100% streng blijven vasthouden aan je journey? Of wellicht wel iets losser maar niet too much? Of ga je helemaal los, zet je alles even aan de kant en ga je alles doen wat je van jezelf niet mocht? Wel of geen alcohol? Wat je ook doet, zorg dat je een keuze maakt en je daaraan houdt. Het is allemaal goed. Wanneer je helemaal losgaat, doe dat dan als bewuste keuze en besef wat de gevolgen kunnen zijn.’

Een aantal tips van Joyce voor een fijne Kerst.

  • Als eerste wil ik je adviseren om je familie/vrienden deelgenoot te maken van je lifestyle, zo kunnen ze er rekening mee houden of je kunt zelf iets meenemen (als je hen er niet mee wilt belasten).
  • Bij mij in de familie gaan we bijna altijd iets doen wat lijkt op gourmetten, Teppanyaki (grillplaat) of iets dergelijks. Het fijne hieraan is dat jij zelf bepaalt wat je eet. Zorg ervoor dat er magere vleessoorten en wat vissoorten tussen zitten en dat je groentes kunt grillen en eventueel tussendoor kunt snacken.
  • Ga je uiteten? Zorg dan dat je vooraf de kaart hebt bekeken en een bewuste keuze maakt. Verder raad ik je aan om mijn algemene tips voor uiteten te gebruiken.
  • Neem niet iedere keer iets, maar maak een of meerdere keren een bewuste keuze iets te nemen.
  • Zorg voor lekkere/gezonde tussendoortjes die iedereen kan eten. Lekkere zalmwraps doen het altijd goed, kan ik je vertellen.
  • Algemene tip: pas op met sausjes, hierdoor tikken je calorieën en vetten altijd erg aan. Dit geldt ook voor stokbroodjes met kruidenboter en frietjes.
  • Probeer te voorkomen dat je een uitgebreid ontbijt, lunch en diner hebt. Kies voor één maaltijd als dat lukt. En het liefst niet meerdere dagen achter elkaar. Als dat toch niet lukt maak je gewoon bewustere keuzes.
  • Zorg dat je iedere dag een lekkere wandeling gaat maken, of kies iets anders om te doen, maar wees actief. Zo beperk je de nadelige gevolgen. Dit kun je alleen doen of met de hele familie. Meteen quality time 😉
  • Eet je zelf niet tonnetje rond maar probeer te eten tot je ongeveer 80% vol zit. Je hoofd geeft namelijk pas ongeveer 20 minuten later aan dat je vol zit.

Heel realistisch: je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw maar tussen Oud en Nieuw en Kerst. 😉