fbpx

Gezond leven tijdens COVID-19

Voor Allround Training Ede schreef ik een blog over sporten tijdens Corona. Ik deel hem ook graag met jou omdat het gaat over gezondheid in deze periode.

Sporten draagt bij aan een goede gezondheid, het is daarom ook helemaal niet nodig om niets meer te doen aan sport tijdens de huidige maatregelen. Je kunt nog naar buiten om individueel te trainen in bijvoorbeeld het bos, ook kun je thuis trainen. Vanuit Allround Training Ede krijg je iedere werkdag een work-out. Is het nu dan verstandig om in je extra tijd helemaal los te gaan op sporten? Helaas niet! Te veel Sporten en/of te diep gaan met sporten zorgt ervoor dat tijdelijk je immuunsysteem minder sterk is. Je immuunsysteem beschermt ons tegen o.a. virussen en bacteriën.

Wat kun je nu doen om geen Corona op te lopen?

Niet met het virus in aanraking komen ligt wellicht het meest voor de hand maar tegelijkertijd zal 50-70% van de Nederlandse bevolking het virus gaan krijgen. Gelukkig heeft 80% van de mensen die geïnfecteerd raken slechts milde klachten. Waarom dan deze heftige maatregelen? Dat heeft te maken met het verspreiden van de belasting van o.a. zorgpersoneel. Houd je aan de maatregelen van de overheid.

Wel kun je je immuunsysteem goed onderhouden. Hieronder enkele tips:
1. Eet voldoende, te weinig eten zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken en uiteindelijk niet ten goede komt van je immuunsysteem
2. Eet gezond! Zorg voor voldoende groentes en fruit (vitamines en mineralen!) in je voeding. Ook brandstof (koolhydraten) en eiwitten en vetten zijn extra belangrijk. Die laatste 2 dragen bij aan de aanmaak van o.a. witte bloedcellen en andere belangrijke stoffen van je immuunsysteem.
3. Slaap! Tijdens je slaap herstel je van de dag maar ook van je trainingen.
4. Drink voldoende! Over de gehele dag maar zeker tijdens je trainingen.
5. Beperk de intensiteit/duur van trainingen. Zware trainingen hebben een negatief effect op je immuunsysteem, dit kan tot enkele uren na een training duren. Hierdoor ben je tijdelijk vatbaarder.
6. Neem je herstel serieus, naast slaap is het ook belangrijk om voldoende rust tussen trainingen te nemen. Wissel zwaardere trainingen af met niet trainen of rustiger trainen (lagere intensiteit, wandelen)
7. Train niet nuchter. Als je fan bent van een training nuchter doen, doe dit in ieder geval voorlopig niet. Nuchter trainen zorgt ook voor een verhoogde vatbaarheid.
8. Train licht of niet bij verkoudheid- of griepverschijnselen. Dat laatste is altijd al ons advies maar nu helemaal. Koorts is sowieso een no-go. Luister naar je lichaam, tijdens klachten moet je lichaam sowieso al harder werken.
9. Blijf in beweging (liefst buiten)! Het is voor je humeur en zoveel meer belangrijk in beweging te blijven. Als het lukt doe dit buiten, in je tuin, het bos of waar dan ook! Als je buiten bent maakt je lichaam vitamine D aan, dit draagt bij aan je immuunsysteem.

Hoe dan ook, geen excuses om niet te trainen/bewegen maar wel met respect naar je lichaam.

En mogen we je alsjeblieft oproepen om wat meer om te kijken naar je mede mens, dichtbij of verweg. Kijk eens naar je buren, de diverse facebookgroepen of een zorginstelling waar je wellicht kunt ondersteunen.

Zorg dus goed voor jezelf en voor de mensen om je heen. Wees verstandig en blijf in beweging.