fbpx

Hoe zorg ik dat de BBQ niet mijn doelen saboteerd?

BBQ is nu niet bepaald het soort eten met het meest gezonde imago. Enerzijds klopt dat enorm door de vaak grote hoeveelheden vlees en vet maar het hoeft echt niet ongezond te zijn!

Ik hou enorm van barbecueën maar weet uit ervaring dat het lang niet altijd helpend hoeft te zijn in het behalen van je doelen en mijn persoonlijke ervaring is zelfs dat ik er veel klachten van kan krijgen. Dat wilt niemand. Hierom dus in dit artikel handige tips en enkele lekkere recepten om lekker te genieten van een BBQ en je doelen niet in de weg te staan.

Tips van Joyce;

  1. Ditch the bread: heel leuk dat stokbrood op je bbq, dit is vaak het eerste waar je aan begint. Hierdoor heb je al voldoende calorien gegeten voor er uberhaupt vlees van de Q af komt.
  2. sausjes zijn caloriebommetjes: Het beste is om zo min mogelijk sausjes te eten. Smaak kun je ook veelal toevoegen met kruiden en die bevatten een stuk minder calorien. Als je toch sausjes neemt, kies er dan 1 en maak die eventueel zelf vers.
  3. Zorg voor veel groentes! Rauw als salade of snackgroentes maar ook bijvoorbeeld als groente spies voor op de bbq.
  4. Kies je vlees bewust. Een kipfiletje bevat veel minder kcal dan een vette hamburger of worst. Ga voor 2 of 3 stukjes vlees die je echt lekker vind en dan mag er best een stukje tussen zitten dat iets vetter is, maar probeer dat te beperken.
  5. Eet tussen ieder stukje vlees veel groentes in de vorm van salades of groente spiesjes
  6. Let op je calorieën wat betreft drinken. Een BBQ duurt al gauw enkele uren, hierdoor kun je ook veel drinken in die tijd, zeker met warme temperaturen. Water is dan de meest veilige keuze maar soms ook de minst leuke.
  7. Mais is ook een dooddoener, als je wilt afvallen, tijdens een bbq het bevat veel omega 6 vetten, die nadelig zijn voor onze vetzurenbalans.
  8. Let op de dag of de dagen ervoor op je hoeveelheid calorieen, maar honger jezelf niet uit! Anders ga je schransen tijdens de BBQ.
  9. Desserts; Na al veel calorieën gegeten te hebben is het niet slim als je ook nog een erg calorie rijk dessert te nemen. Kies voor bijvoorbeeld een fruit salade.
  10. Maak afspraken met jezelf oover wat je wel of niet neemt en houd je aan de afspraak met jezelf.

Recepten
Hieronder een paar recepten, als je meer inspiratie zoekt verwijs ik je graag naar mijn Pinterestpagina over BBQ.

Recept Cole slaw
125 gram sour cream
100 gram skyr naturel
50 ml appelciderazijn
3 el honing
1 tl versgemalen zwarte peper
½ tl mosterdpoeder
1 tl maanzaad
400 gram witte kool gesneden
400 gram rode kool
5 winterpenen
2 granny smiths
2 el suiker
1 el zout

Bereiding:
Maak de dressing door de sour cream, skyr, appelcider, honing, peper, mosterd en maanzaad te mengen. Zet apart
Rasp de wortels en appel, snij de kool fijn.
Meng de wortels, kool en appel in ene kom en bestrooi met suiker en zout. Mix alles goed door elkaar en laat 5-10 minuten staan.
Gooi de salade in een vergiet en spoel grondig met water. Droog het mengsel door het in een saladecentrifuge te doen of doe het in een droge en schone theedoek. Loop naar buiten en zwaai de doek krachtig boven je hoofd,
Meng het groente mengsel met de dressing. Voeg eventueel wat zout en peper toe om op smaak te maken.

Recept Zoet zure komkommer salade
1 komkommer
30 ml rijstazijn (2 el)
1 tl  sesamolie
1 tl soyasaus
1 rode peper
2 tl sesamzaad
Snufje vers gemalen zwarte peper

Bereiding:
Snijd de komkommer in de lengte door de helft, schep de zaadlijsten eruit. En snij de komkommer in dunne reepjes.
Snij de rode peper en verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt, wil je meer pit kun je deze erin laten zitten.
Verhit in een steelpannetje de rijstazijn, sesamolie en soyasaus, rode peper en zwarte peper, breng dit aan de kook en zet het vuur direct aan.
Giet de dressing over de komkommer en zet dit voor minstens 30 minuten in de koelkast.
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan goudbruin en strooi de zaadjes over de komkommer vlak voor serveren.