fbpx

Take good care in tijden van Corona; hoe blijf je gezond?

Man man man wat leven we in een gekke tijd zeg. Ik zie mensen die enorm handelen uit angst (angst voor het corona virus of angst voor de politiek) of boosheid. Mensen die niet meer rationeel handelen. Er gebeurt zo ongelooflijk veel en veel daarvan begrijpen we niet, maar we weten notabene ook niet alles. Of heb jij alle onderzoeken gelezen? Nee toch? Niemand heeft alle kennis in huis. Omdat dit iets is waar we niet alles over weten maar ook omdat ik denk dat we daar niet veel invloed op hebben… Wil ik het met je hebben over iets waar je WEL invloed op hebt. Namelijk je eigen gezondheid, een virus is namelijk afhankelijk van jou! Wanneer jou immuunsysteem niet optimaal werkt, kan een virus veel makkelijker binnen dringen. Dus in plaats van handelen vanuit angst kun je ook iets doen aan je gezondheid. Ik geef je graag 6 tips voor meer gezondheid in tijden van Corona (maar eigenlijk altijd). Sommige dingen doe je misschien al wel heel goed maar sommige dingen kunnen wellicht beter.

 1. Zorg voor Structuur!
  In een tijd waar we super veel thuis werken en minder sociale verplichtingen hebben, missen we structuur en dat is juist waar we veel aan hebben. De mens doet het liefst zo veel mogelijk op de automatische piloot, want dat kost minder energie. En dat betekend dat we vaak dingen moeten doen als anders. Structuur geeft houvast, het zorgt voor duidelijkheid. Wanneer we structuur missen weten we niet zo goed wat we moeten doen, hangen in de koelkast en gaan snaaien. Maar het zorgt ook voor onzekerheid. Door structuur in je werk te behouden tijdens thuiswerken zorg je er ook voor dat je gezond blijft eten. Neem je pauzes en werk niet door! Maak een planning voor de week wat je wanneer doet/eet/sport.
 2. Eet gezond!
  Zorg voor voldoende vitamines en mineralen in je voeding. Door zo min mogelijk bewerkt te eten zorg je ervoor dat je darmen het makkelijker kunnen verwerken. Beperk ook de inname van suikers, suikers zorgen namelijk voor een verminderde weerstand (en die hebben we juist nu nodig). Plannen kan hierbij helpen, het geeft structuur maar extra voordeel is dat je door een goede boodschappenlijst ook je boodschappentijd kunt beperken, en zeg nou zelf.. Die supermarkt ben je nu toch liever niet?
 3. Beweeg!
  Goed bewegen is ongelooflijk belangrijk, het liefst buiten. Door buiten te bewegen krijg je meteen frisse lucht en zon mee. Je kunt gaan voor intensievere sport maar ook wandelen is al super, een lunchwandeling bijvoorbeeld. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je je lekkerder voelt in je vel en super belangrijk voor een gezond immuunsysteem.
 4. Slaap!
  Slaaptekort heeft een negatief effect op je gewicht maar ook op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Hiervoor is structuur natuurlijk ook belangrijk; het helpt bijvoorbeeld om je schermtijd te beperken voor je gaat slapen maar ook cafeïne beperken. Slaaptekort zorgt o.a. voor minder verzadigingsgevoel, hierdoor krijg je meer trek en dat zorgt voor meer suikers eten.
 5. No Stress
  Deze tijd is super complex en veel mensen ervaren stress; je bent je baan misschien wel kwijt, of je bent bang om ziek te worden. helaas is stress een killer voor je immuunsysteem. Dit betekend dat je juist vatbaarder bent voor het virus. Probeer te onthaasten of wellicht mindfulness. Kies bewuste ontspanningsmomenten (momenten dat je niets doet, of iets ter ontspanning)
  Wat wellicht ook helpt is om de informatiestroom te beperken. Er wordt veel informatie gegeven die niet altijd even kloppend is, je hoort niets anders meer lijkt het. Als je merkt dat dit stress is; kijk dan niet het nieuws, verwijder die nieuwsapps van je telefoon.
 6. Blijf in contact
  In deze tijd mogen we minder sociale dingen doen, niet uit eten of het terras op, ook niet met 10 man bij elkaar komen. Maar we kunnen nog heel veel wel. Je kunt met 3 mensen op bezoek bij iemand, of samen naar het bos gaan. Maar vergeet elkaar niet. Juist de sociale contacten zijn super belangrijk nu! En geef ook aan bij je omgeving als jij iets nodig hebt. Wordt je bijvoorbeeld helemaal gek van beeldbellen of appen en heb je behoefte aan iets anders, geef het aan!

  Vergeet ook niet dat de lokale ondernemers het nu erg zwaar hebben en dat veel van hen goede acties hebben. Veel acties kunnen prima in een gezond patroon, als het maar in balans is. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat je een dag in de week je avondeten lekker laat bezorgen door een restaurant. Scheelt jou tijd qua koken, voelt speciaal en is fijn voor de ondernemer.

  Laten we goed voor onszelf en elkaar zorgen, juist nu maar het liefst altijd!

Via Facebook & Instagram deel ik toffe tips en recepten, wil je direct een vrijblijvende afspraak inplannen om te kijken wat jij kunt doen, dat kan ook!

Gezond blijven | Coronavirus | NJi