fbpx

Basaalmetabolisme is je basis!

Je basaalmetabolisme, of basaalstofwisseling, is de hoeveelheid energie die je nodig hebt in rust. Kort gezegd is je basaalmetabolisme de energie die je nodig hebt voor de primaire processen. Belangrijke processen (primaire) zijn onder andere ademen, hartslag , groei (van huid, haar en bot), en het rondvoeren van voedingsstoffen via het bloed.

Het goede nieuws is dat je lichaam de hele dag door energie verbrand, het is een proces wat constant door gaat. In de meting hiervan wordt normaal gesproken geen rekening gehouden met het op tempratuur houden van het lichaam. Echter is het zo dat in de buitenwereld je lichaam hier ook constant mee bezig is. Officieel is de term hiervoor rust metabolisme. In de praktijk is het zo dat deze termen door elkaar gebruikt worden omdat in het normale leven je lichaam dus ook altijd op tempratuur gehouden moet worden.

Veel cliënten komen bij mij met het idee dat als ze nooit sporten, ze niet kunnen afvallen. Sporten, of liever bewegen, helpt zeker in het proces maar is dankzij het basaalmetabolisme gelukkig niet noodzakelijk!

Je basaalmetabolisme zorgt namelijk voor ongeveer 2/3e van je energieverbruik. Dit is afhankelijk van de persoon en zijn of haar activiteiten niveau. Bij mensen met een zittend bestaan is het tussen de 60 en 75% van de totale energie behoefte. Het metabolisme is afhankelijk van leeftijd, lengte, lichaamssamenstelling (spier/vet) en gewicht. Vrouwen hebben in verhouding een lager basaalmetabolisme dan mannen en het basaalmetabolisme neemt af vanaf je 20e. Daarnaast zijn er ook nog wat andere zaken die invloed hebben op je metabolisme.

  • Meer spieren betekend een hoger metabolisme, hierom hebben vrouwen vaak dus een iets lager metabolisme.
  • Meer lichaamsvet zorgt voor een lager metabolisme.
  • Diëten heeft een nadelig effect op je metabolisme, dit komt doordat je lichaam zich aanpast. Crash diëten zijn hierdoor erg vervelend. Bij een crash dieet eet je onder je basaalmetabolisme, dit zorgt op de lange termijn ook voor ernstige gezondheidsklachten.
  • Sporten zorgt voor een verhoogd metabolisme.

Voor een deel is je metabolisme dus bepaald door genen en lichaamsbouw maar je hebt zeker ook veel invloed wat je kunt uitoefenen. Hoe hoger je rustmetabolisme is, hoe hoger je totale verbranding ook is.

Een ander belangrijk onderdeel is dat je door minimaal de hoeveelheid van je rustmetabolisme te eten, je ervoor zorgt dat je lichaam de kans krijgt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de soort voeding die je neemt. Onvoldoende voedingsstoffen zorgen ervoor dat er een te kort ontstaat van o.a. vitamines en mineralen waardoor er vitale processen niet meer plaats kunnen vinden. Hier merk je vaak op de korte termijn niet veel van omdat ons lichaam erg veel kan opvangen, op de lange termijn echter zorgt dit voor veel vervelende klachten.

Wil je hierover nou meer weten of een persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

basaalmetabolisme